Úvodní strana » Co děláme » Úspěšně zrealizované projekty » Romské překlady pro online televizi Tuke.TV

Logo Úřad vlády ČR.png

 

Romské překlady pro online televizi Tuke.TV

Projekt se zaměřoval na podporu efektivní implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků v České republice.

Romodrom o.p.s. společně se svým partnerem, romskou online televizí Tuke.TV připravil na rok 2020 vysílání na Youtube kanálu Tuke.TV. Od roku 2020 tak Romové nejen v České republice mohli sledovat dva autorské pořady, na jejichž tvorbě a natáčení jsme se také podíleli - hudební magazín Amare lavutara a kuchařskou „show“ Vaření s Maruškou. Pořady byly natáčeny částečně v českém a částečně v romském jazyce s titulky. Oba pořady byly natáčeny zábavnou a odlehčenou formou, která umožnila jejich dopad na široké cílové skupiny diváků.

Hlavním cílem tohoto projektu bylo zajistit, abychom posílili pozici romštiny coby plnohodnotného jazyka, který dnes v mediálním prostoru prakticky chybí a který má klíčový význam pro etno-emancipační proces romské menšiny v České republice i pro budování porozumění a zvyšování tolerance mezi Romy a majoritní společností.

Aktivity romské online televize Tuke.TV připravoval Romodrom o.p.s. společně s partnerem Tuke.TV, z.s. již od roku 2018, kdy vznikla Studie proveditelnosti záměru provozování online audiovizuálního média.
Vybrané formáty i tematické oblasti byly zvoleny na základě mediálního průzkumu mezi zástupci romské populace v České republice, který Romodrom, o.p.s realizoval v 8 krajích ČR s více než 500 respondenty a který se tak stal vůbec prvním průzkumem tohoto typu u nás.

Projekt Romské překlady pro online televizi Tuke.TV byl realizován v období od 1. 1. 2020                     do 31. 12. 2020.