Úvodní strana » Aktuality » Vánoce u Marie Gailové

Vánoce u Marie Gailové

FACEBOOK PŘÍSPĚVKY (2).pngPONDĚLÍ 4. 12. 2023

Včera začal advent a my jsme si k této příležitosti připravili článek o tom, jaké tradice se stále dodržují u zakladatelky a ředitelky Romodromu Marie Gailové. 

První adventní nedělí začínají pro paní Gailovou i pro mnoho dalších Romů Vánoce. Jde o období klidu a míru a dobu velkých návštěv. Vrcholí přípravy na Štědrý den, kdy se sejde celá rodina a společně hodují a užívají si večera. Během celého adventu také zapalují svíčky za mrtvé, aby k nim na Štědrý den přišli a ochránili je. Prožívání Adventu a vánočních svátků je v mnohém u majoritní společnosti a u Romů podobné, nicméně dodnes přežívají některé tradice, které se dědí z rodičů na děti. 

Adventní období je pro mnoho lidí obdobím, v němž narychlo shánějí dárky, dělají vánoční úklid, honí se v práci anebo se jinak stresují. Tak by to ale být nemělo, jak tvrdí i naše ředitelka: „Advent je obdobím klidu a míru. Lidé mají různé priority, ale pro nás pro Romy je rodina to nejdůležitější.“ Už během adventu objíždějí své příbuzné a vždy si najdou chvíli, aby mohli být spolu. Rodina je alfou a omegou celých Vánoc. Během Adventu a po Vánocích nikdo nikam neodjíždí (pozn. na dovolené atd.), aby se mohli rodiny navzájem navštěvovat.

„Vánoční čas je časem, kdy se celá rodina sejde
a zavzpomíná na ty, kteří už mezi námi nejsou.“

Kromě objíždění rodiny je pro Romy typické, že během celého adventního období zapalují svíčky za mrtvé, aby si je dobře naklonili a oni našli světlo jejich domácnost. Doufají, že k nim přijdou na Štědrý den a budou na ně dávat pozor.

 

UCTÍVÁNÍ MRTVÝCH.pngTalíř jídla navíc

Během štědrovečerní večeře také prostírají navíc jeden talíř, který je určený právě pro duše mrtvých. Jde o prastarý romský zvyk, který ale mnoho rodin dodržuje dodnes. „Dává se jim jídlo na stůl, pálí se svíčky, aby viděli, že jsme všichni pohromadě. Po večeři se jídlo za mrtvé odnese ven pro zvířata. Vánočka se nadrobí ptákům, maso a ryba se dává psům a tak,“ popsala tradici paní Gailová.

 

Návštěva hřbitova

S uctíváním mrtvých se pojí i další tradice, kterou je návštěva hřbitovů. Dopoledne na Štědrý den se Romové obvykle seberou a jdou zavzpomínat na mrtvé na jejich hroby. „Vždy na hřbitov doneseme to, co měl ten člověk rád. Třeba cigaretu nebo něco sladkého a trochu nějakého dalšího jídla,“ říká zakladatelka a ředitelka Romdoromu. „Dědovi tam nosím stromeček,“ dodává.

 

Visící prádlo

Další tradice, kterou Romové včetně rodiny paní Gailové dodržují, se týká prádla: „Otec mi vždycky říkal, že na Štědrý den nesmí viset prádlo.“ Věří se, že kdyby měli prádlo pověšené, mohl by se někdo zabít nebo oběsit. Pokud tedy chceme, aby se nikomu nic nestalo, je potřeba prádlo vždy na Štědrý den sundat.

 

Vánoční kuchyně

O veškeré jídlo na Štědrý den a večer, stejně jako na první svátek vánoční, se stará Matka rodiny. Jde vždy o ženu s nejvíce zkušenostmi. Přes den Romové nejedí maso (k obědu je obvykle houbový kuba), to se přináší na stůl až při večeři.

A jak večeře vypadá? Štědrovečerní hostina u mnoha Romů již dnes obsahuje rybu a bramborový salát, přesto se však na stole objevují i typicky romské speciality. Mezi ně patří například marikle (pšeničné placky romské kuchyně), holubky (plněné zelné listy) nebo halušky.

 

„Na závěr bych chtěla za celou naší organizaci popřát všem klidné Vánoce, které pro mě začínají už Adventem. Lidé by se měli zastavit a popřemýšlet trochu o sobě. Máme za sebou rok náročné práce, tak si uvědomme, proč děláme to, co děláme a pro koho to děláme. Zapomeňme na sváry a užijme si pohromadě adventní čas.“